Kuinka pysyä lämpimänä pilkkiessä?

Pilkkiminen tuntuu suhteellisen haastavalta lajilta monen kaupunkilaisen mielestä. Monelle tulee mieleen, että eikö se ole tosi tylsää tuijottaa reikää jään keskellä? Entä eikö siinä tule kylmä? Lappilaisia usein huvittaa etelän vetelien osaamattomuus pukea edes Etelä-Suomen olosuhteisiin. Miten pilkille sitten pitäisi pukeutua? Tässä artikkelissa käydään läpi kokeneiden pilkkijöiden kokemuksia ja vaihtoehtoja vaatteista.

Kerrospukeutuminen

Koska pilkillä ollaan usein koko päivä, olosuhteet jäällä voivat muuttua. Aurinkoinen päivä saattaa iltapäivällä siis olla jo ihan jotain muuta. Kerrokset tuovat muokkausvaraa pukeutumiseen. Jos myöhemmin tuleekin lämmin, voi ulkokuoria ottaa hetkeksi pois ennen iltaa.

Kerrospukeutuminen on tärkeä osa pakkasessa istumista. Alin kerros pitäisi olla suhteellisen tiukka päällä ja tehty materiaalista, joka imee kosteuden pois iholta. Puuvilla on kaikista huonoin vaihtoehto, koska se imee kosteuden sienen tapaan. Amerikassa pilkkijät sanovatkin, että puuvilla tappaa.

Synteettiset materiaalit, kuten polyesteri, ovat sen sijaan parempia. Pilkkijät suosittelevat sijoittamaan rahaa alimpaan kerrokseen. Kun nyt synteettisistä raaka-aineista on tullut edullisempia, ei ole mitään syytä olla panostamatta niihin. Toinen kerros voi taas olla hyvää villaa tai nylonia, sillä molemmat materiaalit eristävät hyvin. Villa voi olla raskas, jos se sattuu kastumaan. Nylon on erittäin kevyt ja kestävä, mutta ei imukykyinen. Polyesteri ja elastaani ovat parhaita imemään kosteuden pois iholta.

Kolmannen kerroksen tarkoitus on eristää ja pitää kehon lämpö sisällä. Fleece ja villa ovat siinä hyviä. Neljännen kerroksen on tarkoitus toimia kuorena, joka suojelee ulkoisilta olosuhteilta, kuten tuulelta ja lumisateelta. Hyvä kuorikerros pitää kehon lämmön sisällä, mutta päästää kosteuden ulos. Sen tulee olla vedenkestävä, mutta hengittävä. Gore-Tex on hyvä silloin, kun sää on huono, mutta se on jäykkä ja äänekäs liikkuessa. Osa pehmeistä materiaaleista hengittää myös Gore-Texiä paremmin. Jos kuitenkin sataa lunta, ne eivät pidä lämpimänä.

Oikeanlaiset hansikkaat

Hanskoihin on hyvä panostaa ja kokenut pilkkijä käyttääkin neljää eri hansikasparia. Paksut kintaat ovat lumikelkalla ajoa varten. Paksut sormikkaat ovat taas kelkan lastaamista ja purkamista varten, mutta ohut sormikaspari puuttuu monilta pilkkijöiltä.

Ohutta sormikasparia tarvitaan varsinaiseen kalastukseen, sillä liian paksu hansikaspari on huono siiman ja syötin kanssa. Siinä on hyvä lisäksi olla elastinen rannesuoja. Suurimmassa osassa heppoisia käsineitä tätä ominaisuutta ei ole ja tällaisia sormikkaita on vaikea löytää. Kokenut pilkkijä käyttää aina myös polypropeenista tehtyjä hansikkaita, joiden sormenpäät on leikattu irti. Monet kalastajat lisäksi laittavat kemialliset käsienlämmittäjät ohuisiin sormikkaisiin.

Kemialliset lämmittäjät jaloissa sekä materiaalivalintoja sukkiin

Jalkoihin kokenut pilkkijä laittaa kokemuksen perusteella kemialliset varvas- sekä sormilämmittäjät. Varvaslämmittäjät laitetaan varpaiden alle ja käsilämmittäjät päkiän alle. Niitä pitää vaihtaa 6–7 tunnin välein optimaalisen lopputuloksen saamiseksi. Jalkoihin laitetaan sukat alpakan villasta tehtyjen villasukkien alle, sillä eläimestä saatu aine on hyvin kestävää ja lämmintä.

Merinovilla on myös suosittu pilkkijöiden keskuudessa, sillä villasukat tulee pysyä hyvin ylhäällä. Puuvillasukat kannattaa jättää suosiolla kotiin. Ne pitävät kosteuden itsessään eivätkä vie sitä pois keholta. Parempia materiaaleja sukkiin ovat villa, fleece ja synteettiset materiaalit. Markkinoilla on myös sukkien ja ihon väliin laitettavia kankaita, jotka vievät kosteuden iholta sukkaan. Jaloista paljon hikoaville ne voivat toimia hyvin.

Kengät tulee olla hyvin kylmää ilmaa eristävät sekä vedenkestävät. Jalkineiden olisi hyvä yltää keskisäärestä polviin asti, jos sinun pitää tarpoa lumessa ja loskassa. Ne eivät saa olla myöskään yhtään liian tiukat tai varpaat alkavat tuntua kylmältä. Talvikengissä kannattaa valita jalkineet, jotka ovat koon tai 1,5 kertaa omaa kokoa suuremmat. Osa pilkkijöistä hankkii piikit kenkiin estämään liukastumista.

Millainen lakki jäälle?

Päähänkin voi hyödyntää kerrospukeutumista. Hiihtolakin alle voi laittaa ohuen materiaalin, joka vie kosteutta pois iholta. Katso, ettei päähineesi ole liian tiukka tai väljä. Varmista, että niskastasi eikä korvien nipukoista jää ihoa paljaaksi tuulelle tai pakkaselle. Osa pilkkijöistä käyttää päässä myös hiihtokypärää ja sen alla synteettisestä kankaasta tehtyä kangaskypärää.

Aurinkolasit, aurinkovoide ja kasvosuoja

Aurinkolasit ovat erittäin tärkeät auringon tullessa esiin. Osa käyttää jopa UV-suojattuja uimalaseja, jotka suojaavat silmiä tuulelta ja auringolta. Kasvosuojan voi ottaa esiin, jos tulee lunta. Märkä naama tulee kylmäksi erittäin pian, sillä moni ei muista laittaa aurinkovoidetta kasvoille.

80 prosenttia UV-säteistä tulee heijastuksena maasta ylöspäin, joten kasvot altistuvat auringonsäteille kaksi kertaa enemmän. Laita siis voide hyvissä ajoin ennen ulos lähtöä.

Vinkkejä erityisen kylmälle säälle

Jos luvataan todella kylmää ilmaa, 12 tunnin kemiallisen lämmittäjän voi laittaa keskiselän kohdalle ja niskan alapuolelle paidan sekä pitkien kalsareiden ulkopuolelle. Hyvissä lämmittäjissä on hyvä kiinnitys, mutta sen puuttuessa laitteen voi teipata maalarinteipillä. Joskus osa lämmittäjistä voi olla tulla todella lämpimiksi ja ne voi laittaa liivin ulkopuolelle paidan sijaan. Lämmitin niskan alapuolella lämmittää hyvin erittäin kylmällä.