Minkälainen on hyvä pilkkionki?

Useimmat meistä suomalaisista varmaan tietävät suunnilleen, mitä pilkkiminen tarkoittaa ja miten sitä harjoitetaan. Onpa sanalle tullut toinenkin merkitys, kun puhutaan pilkkimisestä – sillä voidaan tarkoittaa myös nukahtamista tai hetkittäistä torkahtamista. Varmastikin harrastuksen istuma-asennolla on jotain tekemistä tämän asian kanssa – kenties pilkkijäkin saattaa helposti torkahtaa, jos tilanne sen sallii.

Pilkkimisellä useimmiten tarkoitetaan kuitenkin talvella harjoitettavaa kalastusmuotoa, jossa ongitaan kaloja jään läpi joko merellä tai järvellä. Jäähän kairataan ensin halkaisijaltaan noin 10 senttiä oleva reikä erityisellä jääkairalla. Toki pilkkionkea voi käyttää myös kesällä esimerkiksi laiturilla tai veneessä. Pilkkiminen ei siis välttämättä rajoitu pelkästään talveen, vaikka sitä yleensä harrastetaankin talvisin.

Luonnollisestikin pilkkiminen on näin ollen suosittua niissä maissa, joissa on niin kylmä talvisin, että vesistöihin voi muodostua kestävä jääpeite. Tämä kalastamisen muoto onkin näin ollen suosituinta Kanadassa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja tietysti meillä Suomessa. USA:ssa pilkkiminen tosin rajoittuu lähinnä Chicagon seudulle Suurille järville, jonne sen aikoinaan toivat suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset siirtolaiset mukanaan Euroopasta.

Minkälainen onki tarvitaan?

Pilkkionki tai -vapa – miten sitä halutaankin kutsua – on tietysti ensiarvoisen tärkeä varuste tässä kalastusmuodossa. Kyseessä on verrattain lyhyt ja painoltaan kevyt onki, jota kutsutaan myös nimellä vapa. Sen pituus vaihtelee noin 10 senttimetristä 30 senttiin. Nämä pidemmät pilkkionget sopivat hyvin esimerkiksi haukipilkintään.

Pilkkimisestä järjestetään myös kilpailuja ja kilpapilkkijät käyttävät puolestaan usein niin sanottuja haarukkavapoja. Niissä on vavan molemmissa päissä eräänlaiset haarukat, joihin siima onginnan välillä kelataan. Tämän ansiosta kalasaalis on huomattavasti nopeampi nostaa ylös ja toisaalta muut kilpailijat eivät näe niin hyvin pilkkijän saaliita.

Halpa pilkkivapa

Pilkkionkia on saatavana monessa eri hintaluokassa. Jo alle eurolla voi löytää yksinkertaisen vavan, jolla aloittelija voi päästä ihan mukavasti pilkkimisen makuun. Monellahan tässä lajissa tärkeintä on ikään kuin matka eikä päämäärä – ulkoilu tammikuun kuulaalla talvisäällä, raikas pakkasilma ja jään kairaaminen ovat monelle hauskaa ja jännittävääkin vaihtelua. Se, kuinka suuren kalasaaliin pilkkireissulla sitten saa, voi olla toisarvoista.

Laadukkaammat merkit

Mikäli kuitenkin haluat panostaa pilkkimiseen hieman enemmän ja toivot, että vapa kestää vähän pidempäänkin kuin ne 2–3 pilkkikertaa, niin silloin kannattaa panostaa laatuun. Jos haluaa tehdä varmasti hyvän valinnan, niin silloin voi olla hyvä idea ostaa jokin pilkkiharrastajien yleisesti hyvänä pitämä vapa. Tällaisia merkkejä ovat muun muassa Kuusamo, Delfin ja Tenho. Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on vapojen määrä. Aloittelijalle riittää toki yksikin, mutta niitä on hyvä olla useampikin varalla, vaikkapa 2-3 kappaletta.

Huomionarvoista on myös, että pilkkivapoja on saatavilla tietyn kalan pilkintään. Esimerkiksi Kuusamolla on vapa, joka on tarkoitettu lohen pilkkimiseen. Se on sopivan napakka sekä kestävä ja sillä saa väsytettyä lohen tai jonkin muun suurikokoisen kalan. Pilkkiongen jäykkyyden pitää olla myös juuri oikeanlainen saaliin painoon sekä kokoon suhteutettuna ja tämän vuoksi onkin olemassa eri onkivapoja eri kalalajien pilkkimiseen.

Kokonaan oma taiteenlajinsa ovat sitten tietysti vieheet eli ne varsinaiset pilkit. Luonnollisestikin eri kaloja houkutellaan hieman erilaisilla vieheillä ja suuren saaliin nappaaminen onnistunee paremmin hieman suuremmalla vieheelläkin. Pilkkiongessakin voi toki käyttää myös matoa tai toukkaa ja usein ne ovatkin se paras tapa saada kala nappaamaan kiinni siiman päähän.

Kun kala ottaa syötin, näkyy vavan kärjessä pientä liikettä, ja jos kyseessä on riittävän iso yksilö, huomaa onkija myös erilaisen tuntuman onkivavassa ja usein eväkäs pyrkii myös vetämään siimaa alaspäin. Tällöin kysytäänkin voimaa ja kokemusta, jotta isommankin kalan saisi napattua ylös jään alta.

Pilkkiongen jäykkyys

Ensimmäinen seikka, johon on siis hyvä kiinnittää huomiota, on laadukas merkki. Mutta onget eivät muutenkaan ole samanlaisia, niissä on merkittäviä eroja muun muassa kärjen jäykkyydessä. Miten tämä sitten vaikuttaa kalastamiseen? Mikäli kärki ei ole jäykkä, se reagoi herkästi liikkeisiin eikä koukkuun jäänyt kala jää niin helposti huomaamatta. Jäykkä kärki on taas paljon helpompi käyttää muuten ja aloittelijoille suositellaankin tällaista vapaa. Luonnollisestikin tukeva onki on myös kestävämpi kuin ohuempi onki.

Mistä pilkkivapoja voi hankkia?

Tässä artikkelissa aiemmin mainitut seikat on siis hyvä pitää mielessä pilkkionkea hankittaessa, mutta mistä sen ja muut tarvikkeet sitten helpoiten löytää? Suurissa tavarataloissakin on toisinaan kalastus- ja retkeilyosasto, joten jos lähelläsi on vaikkapa jokin hieman paremmin varusteltu supermarketti, niin voit käydä ensin tutustumassa heidän valikoimiinsa. Todennäköisemmin löydät pilkkitarvikkeet kuitenkin jostakin erikoistavaratalosta, jossa on laaja valikoima muutakin retkeilytarviketta.

Ehkäpä kaikkein helpointa on kuitenkin aloittaa pilkkiongen etsiminen netistä, sillä Suomestakin löytyy monta tunnettua verkkokauppaa, joista löydät laajan valikoiman pilkkionkia, pilkkitarvikkeita ja muitakin kalastus- ja retkeilyvarusteita. Voit myös seurata kalastusharrastajien nettikeskustelupalstoja ja kysyä vaikkapa neuvoa sieltä.