Pilkkijän tärkeimmät varusteet

Pilkkijän tärkeimmät varusteet voidaan jakaa kahteen ryhmään: varsinaiset ongintavarusteet sekä turvallisuuden kannalta tärkeät välineet. Tämän lisäksi on tärkeää myös pukeutua oikein. Mikäli tarkastelu aloitetaan turvallisuudesta, on ensimmäisenä listalla ne varusteet, joilla voi pelastaa itsensä, mikäli on pudonnut heikkoihin jäihin:

 1. Jäänaskalit. Kädensijoilla varustetut terävät piikit, joilla voi nostaa itsensä ylös avannosta. Naskalit tulee ripustaa narulla roikkumaan kaulasta tai sijoittaa muuten niin, että ne ovat helposti saatavissa.
 2. Pitkähkö metallipäinen keppi. Tällä voi ensinnäkin kokeilla jään kestävyyttä sekä myös auttaa itseä ja muita jäihin pudonneita.
 3. Nimestään huolimatta kyseessä on itse asiassa köysi eikä mikään liina. Sen tulee olla niin vahva, että sillä voi vetää ihmisen ylös avannosta. Se kannattaa kiinnittää esimerkiksi reppuun ja köyden toiseen päähän on hyvä laittaa paino, jolloin sen heittäminen onnistuu paljon helpommin. Köyden pinnan tulisi olla sopivan karhea ja siihen voi tehdä vaikkapa solmuja, jotka helpottavat kiinnipitämistä.
 4. Matkapuhelin, esimerkiksi muovipussiin pakattuna. Vedenpitävästi pakattu ja täyteen ladattu puhelin voi pelastaa omasi tai jonkun toisen hengen. Hätänumero toimii myös silloin, kun prepaid-liittymässä ei ole saldoa, mutta akussa pitää olla virtaa. Pidä älylaite sellaisessa paikassa, että saat sen helposti käsille missä tahansa tilanteessa.
 5. Sen avulla voit hälyttää apua, jos et jaksa enää huutaa. Pillin ääni on myös kantavampi.

Tässä listassa olivat tärkeimmät varusteet avantoon putoamisen varalta. Pelastusliivit tai veneilijän pelastautumispuku ei myöskään ole hätävarjelun liioittelua.

Ongintavarusteet pilkkijälle

 • Jääkaira. Tämä on ensiarvoisen tärkeä väline, jotta pystyt harjoittamaan pilkkimistä jään läpi. Hyvään sellaiseen kannattaa panostaa ja suosittuja merkkejä ovat muun muassa Mora ja UR. Kairoja on saatavana eri kokoisina ja yleisimmät ovat 4, 5 ja 6 tuumaa. Mitä suurempi halkaisija laitteessa on, sitä raskaampaa sillä on porata, joten juuri yli 6 tuumaista ei ainakaan aloittelijan kannata hankkia. Toisaalta alle 4 tuuman reiästä ei oikein enää mahdu nostamaan kalaa pinnalle. Yleisesti ajatellaan, että paras tuumakoko on 6.
 • Pilkkionki eli vapa – tai paremminkin sanottuna: vapoja, sillä niitä kannattaa hankkia useampi. Vavoissakin kannattaa panostaa laatuun, sillä huippumerkkejä saa suhteellisen edullisesti. Voit hankkia aluksi esimerkiksi pari sellaista, joissa on jäykkä lasikuitukärki. Tästä artikkelista löydät tietoa siitä, millainen on hyvä pilkkionki.
 • Ensi alkuun voi ostaa perusmallisia, niin kutsuttuja pystypilkkejä. Hyviä vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Ne ovat noin 5 senttimetrin mittaisia, suippoa uistinta muistuttavia metallipaloja, jotka on usein tehty messingistä tai kuparista. Nimensä mukaisesti niillä on pystysuuntainen uintiliike. Tämä on tietysti luontevaa nimenomaan pilkkimiselle, jossa vapaa ei juurikaan voi liikuttaa muuten kuin pystysuunnassa.

Pystypilkin rakenne on usein sellainen, että sen alapuolella on koukku, joka on sijoitettu lyhyen ketjun päähän. On yleistä myös kiinnittää välineeseen noin 10 senttimetrin mittainen siima, jota kutsutaan myös tapsiksi. Sen päässä on morri eli mormyska. Näillä ketjutetuilla pystypilkeillä on helpompaa saada kalaa. Tehoa voi lisätä käyttämällä kärpäsen toukkia.

 • Pilkkijakkara on tärkeä varuste, mikäli ei aio pilkkiä seisaaltaan. Lumestakin voi tietysti muotoilla itselleen istuimen, mutta jakkara on helpompi, nopeampi ja mukavampi. Pilkkijakkaroita on monenlaisia. Ne ovat nykyään usein kokoontaitettavia sekä mahtuvat taitettuna pieneenkin tilaan. Myös jakkara-reppu -yhdistelmä on yleinen.
 • Reppu, jossa kuljetat kaikkia tarvikkeitasi jääkairaa ja keppiä lukuun ottamatta. Muista pakata mukaan myös eväät, juotavaa ja aurinkosuojavoidetta.
 • Muovipussi, johon laitat saamasi kalat. Voit hankkia myös niin sanotun pilkkipöntön, joka on styroksinen astia pyydystetyille kaloille.
 • Kyseessä on reiällinen kauha, jolla voi poistaa lumisohjoa avannosta helpommin.
 • Morrit eli mormyskat ja tasapainopilkit. Ne ovat jo lähinnä erikoisvarusteita eivätkä siis mitenkään välttämättömiä ainakaan aloittelijalle. Morrit ovat eräänlaisia painokoukkuja, joita voi käyttää esimerkiksi ahventen pyytämiseen. Ne ovat tavallisiin pilkkeihin verrattuna huomattavasti sirompia, pienimmät ovat jopa vain muutaman millin kokoisia läpimitaltaan.

Suurimmat mormyskat ovat taas parin sentin kokoluokkaa. Nämä erikoisvieheet vaativat myös normaalia ohuemman siiman. Ne ovat kevyitä ja vajoavat hitaasti, minkä vuoksi ne eivät sovellu kovinkaan syvään veteen. Varsinaisena syöttinä morrin kanssa käytetään usein toukkaa. Tasapainopilkit taas ovat vaakatasossa uivia vieheitä, joiden avulla pyydetään suurempaa kalaa.

 • Madepilkit, jotka ovat samalla tavalla erikoisvarusteita ja niillä pyydetään mateita. Ne ovat eräänlaisia pitkiä liuskoja, joiden toisessa päässä on kaksi isokokoista koukkua ja toisessa kiinnityslenkki. Tämä viehe lasketaan aina pohjaan asti. Kun sitä liikutetaan hieman, se nousee pystyyn ja harhauttaa mateen luulemaan sitä paritteluhaluiseksi toiseksi yksilöksi. Madepilkin kanssa käytetään normaalia jäykempää vapaa.

Vaatetus

On tärkeää, että pilkkijä on pukeutunut oikealla tavalla. Tarvitaan säähän soveltuvat vaatteet, kuten esimerkiksi pilkkihaalari, lämmin lakki (turkislakki on paras) ja jäälle soveltuvat asianmukaiset jalkineet. Myös alempi vaatekerros tulee olla lämmin ja tuulta läpäisemätön. Aurinkoisella ilmalla on hyvä varustautua myös aurinkolaseilla eikä aurinkosuojavoidetta pidä unohtaa!