Pilkkikilpailut Suomessa

Usein pilkkimisestä tulevat mieleen talvi, jääkaira ja reiän äärellä kykkivä kalastaja. Kyseessä on kuitenkin ympärivuotinen ajanviete, jota muina vuodenaikoina voi harrastaa laiturilta tai veneestä pilkkivehkeillä. Saattaapa Suomen kesässäkin joskus olla pilkkihaalarille käyttöä.

Jos ulkoilma ei innosta, mutta pilkkiminen miellyttää, on urbaanille, modernille, digitaaliselle ihmiselle muitakin keinoja päästä kalastamaan. Pilkkiminen onnistuu nimittäin myös Janne Oikosen ja Mikko Happosen jo vuonna 1999 lanseeraaman Pro Pilkki -pelin ja sen mobiiliversion parissa tai tamperelaisen Iceflakes Studios -pelifirman kaupallisessa Ice Lakes -pelissä, jossa voi pilkkiä samanaikaisesti jopa 32 muun pelaajan kanssa. Kyllä pilkkijä keksii aina keinot!

Asiaan vihkiytyneille pilkkimestareille tarjoutuu vuosittain mahdollisuuksia kisata pilkkimisessä todellisessakin elämässä. Suomessa järjestetään useita pilkkikisoja, joihin riittää aina osallistujia. Niissä vaikuttaa yhdistävän tapahtumien lupsakka tunnelma ja mukava yhteishenki, joten aivan verisistä mittelöistä ei ole kyse. Usein kilpailuissa on sarjat erikseen miehille ja naisille sekä lapsille ja nuorille.

Tuurin Mini Miljoona Pilkki

Rautionlammella Ähtärin Peränteellä järjestetään Tuurin Kyläkaupan Mini Miljoona Pilkki -kilpailu esikoululaisille ja ala-astelaisille. Kilpailusarjoja on 4 ja osallistujilla saa olla avustaja. Turnauksessa pilkitään kilpailulammella, jossa uiskentelee merkittyjä kirjolohia sekä merkkaamattomia kaloja, joista onnekkaat onkijat voivat kokata kotona kunnon aterian!

Kaiken lisäksi Kyläkauppa on tarjonnut jokaiselle kilpailijalle hampurilaisaterian Tavarapuodin Burgerissa tai Onnentähden Grillissä. Kilpailuaikaa on tunti, voittoina toimivat Kyläkaupan ostokortit. Tapahtuman yhteydessä järjestetään säävarauksella rekiajelua.

Vain kaksi kalaa Kilpisjärvellä

Kilpisjärvellä kisataan pilkkimisessä toukokuun alkupuolella. Tapahtuman sivuilla mainitaankin, että harvassa paikassa pilkkiminen onnistuu jäällä vielä niin myöhään. Alueen pilkkikisan tarkoitukseksi mainitaan hauskanpitäminen yhdessä muiden innokkaiden kanssa. Tähän suosittuun pilkkitapahtumaan tulee osallistujia parhaimmillaan tuhansittain.

Pilkkimisen SM-kilpailut

Pilkkimisen SM-kilpailuja järjestetään useassa sarjassa kalalajien mukaan. Kiiskipilkin kilpailu järjestetään Riihilammella Liperissä, särkipilkki Suuri-Onkamolla Pohjois-Karjalassa, lohipilkki Iso-Ruuhijärvellä Kuusamossa, lohipilkki Iso-Ruuhijärvellä Kainuussa ja rautupilkki Tuulispääjärvellä Inarissa. Pilkkimisen Suomen mestaruuskilpailuiden esikisa pidetään Kuusamon Kuusamojärvellä, jossa myös varsinaiset mestaruudet ratkaistaan.

Paljakka Pilkit

Paljakka Pilkit pidetään huhtikuussa. Kuten pilkkikisoissa yleensä, palkinnot ovat varsin houkuttavia – listalta on löytynyt moottorisahaa, ajettavaa ruohonleikkuria, riistakameroita, työkalusettejä ja mönkijöitä. Ei siis ihmekään, että kisaajien määrä on suuri.

Pilkkihiihto

Pilkkihiihtoja voidaan järjestää useissa eri kohteissa erilaisten järjestäjien toimesta, kunhan pilkkikisojen käytäntöjä noudatetaan. Ideana on, että pilkkijöiden täytyy hiihtolenkin ulkopuolella jokaisella hiihtokierroksella pilkkiä kala, joka tuodaan hiihtäen maaliin. Voittaja määräytyy sen mukaan, kuinka monta kalallista kierrosta on hiihdetty kilpailuajan puitteissa. Pilkkihiihdon SM-kisat järjestetään maaliskuisin Mäntyharjulla.

Kesäpilkin MM-kilpailut Pudasjärvellä

Pudasjärvellä nimenomaan pilkitään ja kesäpilkkikilpailuissa itse toimitus tapahtuu yhteen kytkettyjen styroksilauttojen päällä. Kisan osanottajat ovat kiitelleet hyvää tunnelmaa ja vaikuttavat ainakin haastattelujen perusteella suhtautuvan tapahtumaan oikein rennolla yhteishengellä vakavan kilpamielisyyden sijaan. Kesällä 2016 kilpailu jouduttiin keskeyttämään rajun ukonilman vuoksi. Kilpailijat noudettiin rannalle turvaan, joten henkilövahingoilta onneksi säästyttiin. Pudasjärven pilkit on järjestetty jo yli 10 vuoden ajan ja kilpailijoita tapahtuma kerää vuosittain yli 200 eri puolilta Suomea.

Muita suomalaisia pilkkikisoja

Kisoihin haluavat pilkkijät voivat tarkistaa alueelliset kilpailut kisakalentereista, joissa on listattu muun muassa Kaakkois-Suomen kalamiespiirin kilpailut, Keski-Suomen Vapaa-ajankalastajien kisat, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon paikallispilkit sekä yleisten laituripilkkien ajankohdat ja pitopaikat. Pilkin pariin pääsee myös esimerkiksi Vääksyn Vesijärven yleisissä pilkkikilpailuissa sekä Hollolan Suur-ahvenen pilkkikisoissa kuin myös perinteisissä Levijärven pilkeissä. Lisäksi MM-loppukarsinnat vuodelle 2019 järjestetään Kouvolassa.

Pilkkimisen parhaat puolet

Pilkkikilpailuiden hauskuus liittyy mukavan yhdessä tekemisen ja ulkoilun yhdistämiseen eikä kalasaalis suinkaan ole sivuseikka. Kalan narraaminen on aina yhtä jännittävää puuhaa, jonka lopputulos on taktikoinnin, taidon ja arpapelin summa. Pilkkimisen paras puoli on myös lajin sopiminen koko perheelle lähes ikään ja ennen kaikkea sukupuoleen katsomatta.

Jos laji kiinnostaa, mutta sen pariin vaikuttaa hankalalta päästä, alueelliset vapaa-ajan kalastuksen seurat opastavat mielellään harrastuksen aloittamisessa. Pilkinnän aktiiviset harrastajat ja kilpapilkinnän konkarit jakavat kokemuksiaan myös blogeissa, joista aloittelijat saavat hyviä vinkkejä ja neuvoja oman pilkkiuransa alkuun. Kala-apajista ei kovin suureen ääneen levitellä tietoa, mitä osa pilkkijöistä valittelee, sillä avoimuus saattaisi sekä kannustaa pilkkimisen kokeiluun, että vähentää ruuhkaa tietoon tulleilla pyyntipaikoilla.

Ennätysahven pilkkimällä

Vuoden 2017 alussa 70-vuotias kalamies Vesa Mustajärvi nosti Pyhäjärveltä yli kaksikiloisen ahvenen, jonka pituus oli 51 senttimetriä ja ympärysmitta 40 senttiä. Apuvälineenään hän käytti nostokoukkua. Pilkkiveteraani oli juuri hankkinut 6 tuuman sähkökairan, jolla tehdystä avannosta ahven nousi. 4 tuuman reiästä vesipeto ei olisikaan mahtunut.

Sähkökairojen yleistyminen näkyy peukalovammojen lisääntymisenä. Pahimmillaan onnettomuudet ovat johtaneet peukalon menetykseen eivätkä kaikki sähköisen laitteen kanssa ongelmiin joutuneet pilkkijät ole selvinneet ainoastaan toisen käden vammoilla, vaan joillekin saattaa käydä pahasti kumpaankin käteen. Vahinkojen välttämiseksi on suositeltavaa hankkia sähkökairaan apuvälineeksi sivukahva.

Kairaa hankkiessa kannattaakin jututtaa tarvikeliikkeen ammattitaitoista henkilökuntaa asianmukaisen varustuksen hommaamiseksi. Pienellä panostuksella pilkkiharrastuksesta saa sekä turvallisen että käyttömukavan ajanvietteen, jonka parissa koko perhe voi kehittää kalastustaitojaan hyvillä mielin.