Pilkkiminen maailmalla

Suomalaiset eivät ole ainoita talvikykkijöitä, joiden mielestä on hauskaa pyytää kalaa jäähän kairatusta reiästä suurin piirtein säässä kuin säässä. Pilkkimistä harrastetaan Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä sekä Kanadassa ja pohjoismaalaisten siirtolaisten vientituotteena myös Yhdysvalloissa, joissa erityisestä Suurten järvien alueella harjoitetaan tätä kalastusmallia.

Tietenkin pilkintää voi omaehtoisesti lähteä kokeilemaan muuallekin kuin edellä mainittuihin maihin. Suunnitellessaan kalastusreissua ulkomaille on ensin otettava selvää paikallisista kala-alueista, huolehtia matkat ja majoitukset kohdalleen kohdemaan olosuhteiden mukaisesti ja tutkia, onko pilkkiminen kohdemaassa luvanvaraista toimintaa.

Vaikka varsinaisesta pilkkimisestä ei erikseen juuri kerrottaisi, nettisivustoilta on luettavissa pätevää ja suuntaa antavaa yleistietoa eri maiden kalastuskäytännöistä. Niihin kannattaa aina perehtyä, jotta välttyy ongelmilta ja saa maksimoitua reissulla huvin ja hyödyn. Kestävä kalastus tarkoittaa luonnon huomioimista. Eettinen toiminta takaa ympäristön monimuotoisuuden jatkossakin.

Pilkkiretkille tulee varustautua kunnollisesti, mutta sen lisäksi tärkeää on huomioida mahdolliset vaaran paikat siten, että koko retkikunta saadaan palaamaan turvallisesti ja kaikissa voimissaan kotioloihinsa, kun paikalliset avannot on käyty kokemassa. Esimerkiksi luonnonpuistoissa on syytä pitäytyä aina selvissä suunnitelmissa, muistaa ilmoittaa läheisille, minne päivittäin on suuntaamassa ja pysytellä seurueessa.

Yhteydenpito ulkomaailmaan on tärkeää silloin, kun se mahdollisuus on käytettävissä. Säännöllisin kontaktein varmistetaan, että apua osataan lähteä tarvittaessa antamaan. Kyse on kuitenkin vieraista sijainneista, villistä luonnosta, vaihtelevista ympäristön olosuhteista sekä ennen kaikkea vesistöjen välittömästä läheisyydestä, jolloin on aina olemassa veden varaan joutumisen riski. Hyvillä turvatoimilla taataan onnistunut pilkkiretki, jota muistellaan lämmöllä vielä vuosia myöhemmin.

Ruotsi

Ruotsissa kalastaminen on suurimmassa osassa vesistöjä luvanvaraista. Siellä tahattomastakin salakalastamisesta voi saada raskaat sanktiot. Säännöstöstä löytyy ohjeistus kalojen määrästä, vähimmäispituudesta ja kielletyistä kalastuspaikoista. Ainoastaan viidellä suurella järvellä kalastaa saa ilman lupaa. Näitä paikkoja ovat Storsjön, Hjälmaren, Mälaren, Vänern ja Vättern. Myös koko rannikkoalueella on sallittua kalastaa.

Kevät, kesä ja syksy ovat kalasaaliin mittakaavassa nappaavinta aikaa, mutta talvellakin voi kalaonneaan koitella länsinaapurin suurilla vesistöillä.

Norja

Norja on varsinainen pilkkijöiden unelmakeidas. Pohjoisen osan avannoista nousee erinomaisesti rautua eli nieriää, joka on lohensukuinen kala. Kyseessä on pohjoisimmissa sisävesissä uiskenteleva eväkäs, jota tavataan kylmissä vesistöissä Pohjois-Lapissa, Vuoksen vesistöissä ja Keski-Euroopassa vuoristojärvissä.

Norjaan järjestetään erityisiä pilkkimatkoja. Maan kolmella huippujärvellä raudun keskimääräinen paino on kilon tienoilla, mutta vuoden suurimmat saaliit painavat jopa kahdesta ja puolesta kilosta kolmeen ja puoleen kiloon. Norjalaiseen Lappiin suuntaavat retket tarjoavat henkeäsalpaavan huikeita hetkiä kotamaisessa majoituksessa revontulien räiskyessä taivaankannella. Seurueille on mahdollista järjestää jäätikölle myös liikuteltava sauna. Norjaan voi toki lähteä omallekin reissulle, mutta pakettimatkan räätälöinti omalle seurueelle sopivaksi tekee pilkkimatkasta ikimuistoisen, maksimaalisen kokemuksen.

Venäjä

Suomalaiset kalastuksen harrastajat ovat vertailleet kalastustarvikkeiden hintoja Venäjällä ja tulleet vaihtelevasti siihen tulokseen, että itänaapurista on ainakin joitakin vuosia aiemmin saanut varsin kelvollisia ja jopa kotimaan markkinoista poikkeavia kalastusvälineitä hyvässä hinta-laatusuhteessa.

Venäjällä pilkkiminen on perinteikäs kalastuskeino siinä, missä Suomessakin. Pilkki- ja kalastusretkiä järjestetään eri puolilla maata, lähellä Lappia ja Siperiassa. Joulun aikaan itänaapurissa pilkitään joulukalaa perinteisen kilpailun hengessä. Perinne säilyi Neuvostoliiton vallan ajalta tähän päivään – siinä vasta erilainen tapa viettää joulua, jos sattuu olemaan kokemusten kaipuussa ja mielellään yhdistäisi lempiharrastuksensa juhlinnan lomaan kaukana kotoa. Paikallisilta saisi varmasti myös hyviä ruoanvalmistusvinkkejä kalasaaliin pään menoksi.

Kanada

Kanada on ulkoilmaihmisten luvattu maa, jonka upeissa maisemissa luonnonlapset viihtyvät ja kokevat ennenkuulumatonta vapautta. Kuten muissakin maissa, Kanadassa tarjolla on runsaasti valinnanvaraa räätälöityjen pilkkiretkien suhteen. Kalasaalista kertyy useampaakin sorttia, kun matkaa taitetaan muun muassa moottorikelkalla.

Omatoimiset pilkkikierrokset saattavat kyllä säästää budjettia kalliista hintatasosta tunnetussa maassa, mutta panostamalla pilkkiretkeen matkailija saa käyttöönsä osaavat oppaat ja moitteettoman majoituksen sekä muita hyötyjä, jotka nostaisivat kustannuksia. Lisäksi ammattitaitoinen henkilökunta tekee matkaamisesta turvallisempaa, jolloin osanottajat voivat helpommin keskittyä itse pääasiaan.

Halpaan, takuuturvalliseen ja koko lailla mukavaan pilkkimiseen voi ryhtyä myös kotioloissa eikä sitä varten ole välttämättä pakko lähteä edes kaira kädessä jäätikölle, vaan pilkkimistä voi harrastaa vaikkapa pelimuodossakin.

Virtuaalipilkintää ympäri maailman

Pilkkiminen kiehtoo eksoottisuudellaan sellaisissa maissa, joissa harvoin tavataan kunnon talveakaan. Vuonna 1999 suomalaiset Mikko Happonen ja Janne Oikonen päästivät sohvapilkkijät avannon äärelle tietokonepelinsä myötä. 2000-luvulla kaksikon Pro Pilkki -pelistä tuli kakkosversio, joka toimii Windows Phone -alustalla.

Vuonna 2016 tamperelainen Iceflakes Studios lanseerasi kaupallisen toisinnon Pro Pilkin teemasta nimellä Ice Lakes. Kansanvälisille markkinoilla laskettu julkaisu on innostanut pelaajia globaalisti. Pilkkiä voi nyt siis kaikessa rauhassa vaikkapa aurinkorannalta käsin, mutta oikeaa kalanmakua ei virtuaaliversiosta irtoa. Ice Lakesissa on samaa kollektiivista aspektia kuin oikeissakin pilkkitapahtumissa, sillä peliä on mahdollista pelata jopa 32 muun pelaajan kanssa.

Pilkkiporukat harrastavatkin pilkkipeliä esimerkiksi Brasiliassa, Espanjassa ja Kiinassa. Vonkaleiden nostaminen eri peli- ja kilpailumuodoissa virtuaalisilla erälammilla, kaupunkialueilla ja vuoristojärvillä kiehtoo ihmisiä, joille pääsy oikeiden avantojen äärelle on ilmastollisista syistä täysi mahdottomuus.