Pilkkimisen aloittaminen

Talven tullen on täydellinen aika aloittaa pilkkiharrastus. Parhaat pilkkiajat nimittäin ovat ensimmäisten kestävien jäiden tultua alkutalvesta tai talven viimeisillä kestävillä jäillä, kun lumi on jo sulanut jään päälle. Pilkille kannattaa lähteä aamuauringon noustessa, sillä silloin ovat kalatkin eniten liikkeellä. Ehdottoman tärkeää pilkkimisen turvavälineenä tällaisina aikoina pilkkiessä ovat tietenkin jäänaskalit, jotka auttavat vahinkotilanteissa jään pettäessä alta.

Suuntaa kuljetuille poluille

Muista, että jäällä liikkuessa täytyy olla erityisen varovainen. Kulje muiden polkemia polkuja pitkin, mikä yleensä takaa turvallisen reitin. Kaikkein suosituimmat kalapaikat tunnistat joko pilkkijärykelmästä tai pienten pilkkiavantojen keskittymästä. Jos et halua istahtaa muiden pilkkijöiden sekaan, suosi paikkoja, joihin suuntaisit kalastamaan kesäisinkin.

Yleisesti ottaen hyviä paikkoja ovat esimerkiksi ruovikkojen reunat ja niemien kärjet. Älä jää kykkimään koko päiväksi avannolle, jossa kala ei vain syö, vaan sen sijaan siirry matalampaan tai syvempään paikkaan. Matalassa päässä kesäisin syövät kalat siirtyvät talvella yleensä syvempiin vesiin, joten syvään päähän suuntaaminen saattaa olla hyvä idea pilkkimisaikeissa jäille lähtevälle. Löytääksesi parhaat korkeuden, kairaa muutama avanto puolen metrin syvyysvälein ja kokeile, missä päin saalis syö parhaiten.

Kuinka kairata hyvä avanto?

Pilkille ei kannata alkaa toisen kairaamalla vanhalla avannolla ainakaan, jos ei ole varma, onko avantoon heitetty roskia jäätymään vai ei. Paras avanto on oma luomus. Ole varovainen, ettei kaira karahda matalassa vedessä suoraan pohjaan, sillä sen terä on suhteellisen herkkä. Älä myöskään lyö kairaa terälleen jäähän tai muuhun kovaan, sillä pään vääntyessä muodottomaksi avannon poraamisesta sen avulla tulee hyvin vaikeaa.

Avannon tyhjentämiseen kairaamisesta syntyneestä sohjosta myydään erillisiä sohjokauhoja, mutta aina sitä ei kannata automaattisesti kauhoa pois reiästä. Jotkut kalat karttavat yksittäistä valoaukkoa vedessä ja niinpä sohjoisella aukolla pääset huijaamaan eväkkäitä tehokkaammin.

Pilki näin

Kun avanto on valmis, on aika valmistella oma pilkki ja onki sekä aloittaa kalojen pyydystäminen. Jos käytät pystypilkkiä, laske väline ensin syvyyteen sen löydettyäsi avantokokeilluillasi. Vedä onkea yhdellä pitkällä uivalla liikkeellä, jotta kalat siirtyisivät lähistölle ihmettelemään. Tämän jälkeen voit tehdä muutamia pieniä hyppäyksiä ja uittaa viehettä houkuttelevasti. Älä tee pelkkiä nyppyjä ja hyppyjä, vaan vaihtele pidempien liikkeiden kanssa. Voit myös kokeilla pieniä väristyksiä. Sekoita näitä liikkeitä houkutellaksesi kaloja tehokkaimmin.

Jos käytössäsi on mormyska, puhdista pilkkireikä, sillä kevyt ja pieni yksikkö ei muuten pääse sohjon läpi veteen. Laske se ihan pohjaan saakka tavoittaaksesi pohjamudissa elävät kalat. Vavisuta vapaa nopein liikkein sormien ja ranteen avulla. Aloita nypittäminen pohjamudissa ja liikuta vähä vähältä mormyskaa ylemmäs, kuitenkin enintään metrin verran. Kuulostele kalojen syömistä näillä liikkeillä noin 5-10 minuuttia, mutta jos niitä ei kuulu, vaihda paikkaa. Jopa muutama metri voi riittää paikanvaihdoksessa.

Oli tyyli ja pilkki mikä tahansa, kun tunnet kalan nappaavan, nappaa se koukkuun nopealla nykäisyllä ja ala sitten nostaa saalista hitaasti mutta varmasti. Kahdella kädellä tämä hoituu parhaiten. Kelaamistakin voi harkita, mutta yleensä se osoittautuu liian hitaaksi. Jos kala on kovin suuri, saattaa sitä joutua väsyttämään ensiksi, jolloin paksummasta ja kestävämmästä siimasta on apua. Väsyttämisvaiheessa voi käyttää kelan jarrua avuksi. Jos vonkale on kookas, käytä nostaessa nostokoukkua, kun kala nousee avannon tasolle. Pikkukalat on yleensä helppo nostaa ilmankin.

Kunnon varusteet takaavat hyvän reissun

Moni aloitteleva pilkkijä aliarvioi varustuksen ja joutuu puikkimaan kotiin kylmyyden yllättäessä. Parhaat välineet, jotka eivätkä ole kovin kalliitkaan, ovat viralliset pilkkivarusteet. Vaikka kotona vaateröykkiö saattaa tuntua valtavalta, muista, että jäällä kylmä tulee nopeasti. Tämän lisäksi kalat yleensä sattuvat syömään siellä, missä tuulee eniten.

Pilkkijän on myös istuttava hiljaa paikoillaan, jolloin kylmä tulee yllättävän nopeasti. Huolehdi erityisesti varpaista ja sormista, jotka yksittäisinä ja pieninä kehon osina paleltuvat nopeasti. Eniten lämpöä haihtuu pään kautta, joten pidä huolta erityisen hyvästä päähineestä. Tässä ei ole kyse mistään hikiurheilusta, joten älä huolehdi liikoja hien pakkaantumisesta vaatteiden alle, vaan tärkeintä on pysyä mahdollisimman lämpimänä. Tässäkin urheilussa, kuten kaikessa talviurheilussa, tärkeintä on kerrospukeutuminen, joka takaa lämmittävät ilmakerrokset vaatteiden väleihin.

Pakkaa ainakin kaksi tai kolmekin sukkakerrosta saappaiden sisään. Varmista, että jalkineet ovat kunnon talvimateriaalia ja paksut. Katso, että varpaat saavat olla vapaasti kengässä monen sukkakerroksen jälkeenkin, mikä takaa ilmataskut sukkien välissä ja niiden lämmittävän efektin. Liian tiukassa kengässä lämpöä ei pääse pakkaantumaan. Pue mieluummin kaksi paria mukavaan kenkään kuin kolme liian tiukkaan.

Voit myös harkita erillisten lämmittimien käyttöä, mutta koko päivän kestäviä laitteita on vaikeaa löytää. Pieniä ja edullisia, muutaman tunnin kengässä lämmittäviä lämmittimiä voi ostaa esimerkiksi apteekista ja laadukkaampia löytää esimerkiksi internetistä tai partiokaupoista. Muista myös kunnon hansikkaat.